Superia is geen onbekende speler in de wereld van de fiets (met en zonder ondersteuning)

Superia is een fietsenmerk met een historie in zowel bromfietsen, recreatieve fietsen en racefietsen.

Om een indruk van de historie te geven vind u hieronder kort de
geschiedenis en het ontstaan van het merk Superia.

In het Zedelgemse gehucht De Leeuw was de smidse in de 19de eeuw in handen gekomen van de familie Claeys. Het bedrijf groeide uit tot een bedrijf met honderden werknemers. Aan het begin van de 20ste eeuw richtte Leon Claeys een zelfstandig bedrijf op dat landbouwmachines ging maken en wereldwijd succes zou kennen naast deze landbouwmachines produceerde  het bedrijf ook fietsen. Het familiebedrijf verkocht in 1910 al 150 fietsen. Broers Alidor, Jerome, Remi en Aimé Claeys namen de voormalige smidse over, en vormden het bedrijf om tot een succesvolle fietsenfabriek. In 1927 werd de 250.000ste fiets geproduceerd.

De tweede zoon van de Zedelgemse hoefsmid Ludovicus Claeys (1846-1913) richtte in 1897 het Rijwielenbedrijf

Claes op en liet het in 1906 over aan zijn broers Aimé, Alidor, Remi en Jerome. Zij gaven het op 13 augustus 1924 de naam VGN Claeys Gebroeders. Ze vervaardigden op artisanale wijze rollend speelgoed, kinderwagens. fietsen

en bromfietsen onder het merk de

De Westvlaamsche Leeuw. Toen ze de overstap maakten naar de rijwielindustrie, introduceerden ze de merknaam Flandria. De buizen die een belangrijk onderdeel van een fiets zijn, kochten ze bij derden.. In 1927 werd de 250.000ste fiets geproduceerd.

Een conflict met zijn broer Aimé leidde in 1956 tot een breuk in de Zedelgemse fietsenfabriek. De ontbinding van de VGN gebeurde op 3 november 1956. Daarna produceerde Aimé verder onder de naam "Flandria", terwijl Remi verder ging met de productie onder de merknaam "Superia" .

In de fabriek in Zedelgem
werden de poorten dicht gemetst om de fabriek op te delen in twee.
Remi Claeys bouwde aan zijn deel een nieuwe fabriek en gaf ze de naam Superia. Beide broers leverden een concurentieslag in de rijwielsector.

Wielercoryfeeën als Rik Van Steenbergen, Eddy Merckx en Patrick Sercu reden voor de Superia wielerploeg.

op 24 november 1974 overleed Remi Claeys op 77 jarige leeftijd in Zedelgem, de productie van fietsen eindigde vervolgens  in 1985.

In het najaar van 2011 is het idee ontstaan om het fietsenmerk Superia een tweede kans geven.

Door letterlijk de kennis van elektronica en de passie voor fietsen te bundelen, ontstaat er een product waar wij trots op zijn, en de overtuiging hebben dat het de toekomstige Superia eigenaar veel plezier gaat opleveren.

Superia Bikes - ”Sportief op weg”.

copyright © 2021 - Superia Bikes